Jogszabályok

Az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelete szerint:


Munkaidő, vezetési idő, pihenőidő:

A gépkocsivezető napi munkaideje 13 óra lehel, melyből 9 órát tölthet vezetéssel, majd egyben 11 óra pihenőidőt kell tartania.

Abban az esetben ha a napi munkaidejében egybefüggően egy legalább 3 órás pihenőt tud tartani, akkor a munkaidő 15 órára emelhető.

1 gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető.

1 gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetést kötelezően meg kell szakítani legalább 45 percre. Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges. 15 percen belüli megállás nem számít pihenő időnek, valamint a benzinkúton tankolással töltött idő sem számít pihenő időnek. A pihenőidő a gépjármű elhagyásától kezdődik és a gépkocsivezető újbóli visszaérkezéséig tart.

A rendszeres napi pihenőidőnek legalább 11 órának kell lennie, amely heti három alkalommal 9 órára csökkenthető, de azt a rendszeres heti pihenőidőnél pótolni kell. A rendszeres napi pihenőidő felosztható egy 3 órás és egy azt követő 9 órás pihenő időre.

A rendszeres heti pihenőidő 45 óra, amely kéthetente egyszer 24 órára csökkenthető, amit azonban három héten belül kompenzálni kell. A nemzetközi különjárati személyszállítást végző autóbusz vezetője a heti pihenőidőt 12 x 24 órás időszakkal elhalaszthatja, de ezt követően két rendes vagy egy rendes és egy csökkentett heti pihenőidőt kell tartani, és a csökkentést három héten belül kompenzálni kell.

Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsivezető részvétele szükséges!

2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a két gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.


PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT